Bloem en meel 

Onze bloem bevat steeds een dosis ascorbinezuur (vitamine C) eventueel aangevuld met mout, amylasen en/of gluten. De dosis van deze correctoren kan varieren van oogstjaar tot oogstjaar en wordt toegevoegd om de kwaliteit en de bakwaarde van de bloem jaar in jaar uit constant te houden. Naast het eiwitgehalte is hier ook het vochtgehalte een bepalende kwaliteits-parameter. Bijvoorbeeld: gedroogde bloem zal een hoger rendement opleveren. Sommige soorten bevatten bovendien componenten die de versheid van het brood in sterke mate verbeteren.

Bruinmeel is geschikt voor bruin of gedeeltelijk volkoren brood. Het bestaat logischer wijze uit een mengeling van witte bloem en volkorenmeel of zemelen. Niet alleen de hoeveelheid volkorenmeel of zemelen bepaalt het uitzicht van het brood, maar ook de mate waarin het meel of de zemelen vermalen zijn (grof/fijn). Bovendien kan er aan deze soorten een natuurlijke kleurstof als gebrande mout toegevoegd worden om het kruim een intensere kleur te geven.

Volkorenmeel is meel dat verkregen wordt door de gehele graankorrel integraal te vermalen. Dit kan zowel heel grof als heel fijn zijn, of zelfs een mengeling van een grove en een fijne maling. Een tweede manier om volkorenmeel te maken is, om aan witte bloem weer de oorspronkelijke hoeveelheid zemelen en kiemen toe te voegen. Het voordeel van deze tweede manier is dat er veel meer varianten in grofheid of fijnheid mogelijk zijn.

per pagina
Sorteer op
    49 - 70 van 70 resultaten
  • 1
  • 2
  • 3
© 2014 - 2024 Limburgs Bakwinkeltje | sitemap | rss