ngrediënten
Recept voor 1 brood van ca. 800 gram
500 | gram | Kollenberger Speltbloem |
10 | gram | Verse gist OF |
5 | gram | Gedroogde gist |
10 | gram | Olijfolie van Sabor Puro |
10 | gram | Zout |
225 | ml | Water |
Materialen
- Oven
- Bakplaat of broodblik
- Keukenmachine
- Kom
- Theedoek
- Keukenweegschaal
- Maatbeker
Voorbereiding
- Alle ingrediënten op kamertemperatuur.
- Weeg alle ingrediënten nauwkeurig af.
- Verwarm de oven voor op 230 °C.
Bereiding
- Als u gedroogde gist gebruikt deze vermengen met de bloem.
- Het is absoluut verboden om gedroogde gist te mengen met water.
- Houd gist en zout gescheiden van elkaar.
- Doe alle ingrediënten in de machine.
- Houd wat water achter.
- Zet de machine rustig aan in de eerste versnelling ca. 5 minuten. Kijk af en toe of er nog water moet worden toegevoegd. Het moet een soepel deegje worden.
- Na 5 minuten de machine in de tweede versnelling zetten. Denk wel aan een soepel deegje.
- Laat de machine ca. 5 minuten draaien. Neem een stukje deeg en trek dit zeer rustig uit elkaar. Als er een dun vliesje ontstaan met een egale kleur dan is het deegje goed.
- Neem het deeg uit de machine.
- Bol het stuk op en leg deze onder een theedoek.
- Laat het deegstuk minimaal 20 minuten rijzen.
- Na het rijzen het deegstuk platdrukken en opnieuw opbollen.
- Weer minimaal 20 minuten laten rijzen.
- De bol plat slaan en in de gewenste vorm opmaken.
- De broodblik of bakplaat insmeren met vet/olie.
- De bol op de bakplaat of in het broodblik leggen.
- Narijs geven van ca. 45 minuten.
- Voordat het brood in de oven gaat even natspuiten.
- Het deegstuk onder in een voorverwarmde oven zetten van 230 °C.
- Baktijd is ca. 25 minuten.
- Na het bakken de oven iets open zetten, zodat de waterdamp kan verdwijnen en er een heerlijke korst ontstaat.