Dit recept is afkomstig van een echte Limburgse bakker !!
Recept : Limburgs Roggebrood
Roggemeel 1kg 100%
Gist(vers) 30 gram 3% of Droge gist 15 gram
Zout 20 gram 2%
Water ca. 600 gram 60%
Om een donker Roggebrood te maken 50-100 gram moutmeel toevoegen.
Zuurdeeg 300 gram 30% (als laatste bij het deeg toevoegen.)
Bereidingswijze:
Zuurdeeg aanmaken: 1 kg Roggemeel + 700 gram water onder elkaar draaien, dan 5 dagen laten verzuren in een afgesloten emmer. Elke dag de zuurdeeg oproeren met 50 gram roggemeel. Na 5 dagen is het gereed om als zuurdeeg te gebruiken voor het roggebrood of Sterrebrood.
Limburgs Roggebrood:
Deeg kort kneden.
Voorrijs ca. 30 minuten, deeg afwegen, deeg opmaken lang of rond. Narijs ca. 45 minuten. Afstrijken met water. Afbakken: ca. 45 minuten op 230 graden met stoom.